Bron: Rotterdams Dagblad, donderdag 30 Oktober 2003

Dennis Voshart wil nu eens juichend uit Ahoy'

Net op tijd herstelde korfballer mikt op derde wereldtitel en interlandrecord

Door Vincent de Kreek

Het scheelde weinig of korfbalinternational Dennis Voshart had geen deel uitgemaakt van het Nederlands team dat vanaf zondag in Rotterdam aan het WK begint. De 33-jarige Zeeuw raakte in het begin van het veldseizoen geblesseerd aan zijn enkel en kwam sindsdien niet meer in actie voor het Dordtse Deetos. Het einde van Voshart's interlandcarrière leek hiermee een feit.

Burgh-Haamstede - Toch werd de routinier door bondscoach Jan-Sjouke van den Bos in de aanloop naar het WK bij de voorlopige selectie gehaald. Afgelopen zondag kreeg de 43-voudig international van de bondstrainer het verlossende woord. Voshart mocht blijven en zag Dalto-speler Bob de Jong als laatste gedesillusioneerd het Oranje- kamp vroegtijdig verlaten. En dus kan de gelouterde korfballer in eigen land op jacht naar zijn derde wereldtitel.

"Ik was onzeker of ik het wel op tijd zou halen," zegt een opgeluchte Voshart. "Na drie competitiewedstrijden raakte ik geblesseerd en sindsdien had ik geen minuut meer gespeeld. Met het Nederlands team heb ik vervolgens in oefenpartijtjes weer wat speelminuten gemaakt. Maar pas afgelopen zondag, de dag dat Van den Bos de definitieve selectie bekend maakte, heb ik tegen de Haagse selectie voor het eerst weer een hele wedstrijd gespeeld. Pijnvrij ging dit niet, maar ik heb nog tot zondag om te herstellen."

Het is vervolgens aan Van den Bos om te bepalen of Voshart in de eerste wedstrijd van het WK tegen Taiwan ook daadwerkelijk zijn opwachting maakt. Goede hoop heeft de Zeeuw in elk geval wel. Sinds zijn debuut in Oranje in 1994 heeft de korfballer vrijwel geen interland gemist. Tweemaal werd hij met Nederland wereldkampioen en evenzoveel keer mocht hij zich met Oranje Europa's beste noemen. Bovendien stevent Voshart af op het interlandrecord dat nu nog met 47 'caps' op naam staat van Gerard Bos.

"Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Om dat te halen moet Oranje zich plaatsen voor de finale en moet ik ook nog eens in alle wedstrijden speelminuten krijgen. Ik weet niet eens of de bondscoach gezien mijn blessure mij wel elke wedstrijd in wil zetten. Het belangrijkste is dat we wereldkampioen worden. Dat is het enige wat op dit moment telt."

Voshart pleit dan ook voor opperste scherpte en concentratie binnen de gehele selectie. Net zoals zijn bondscoach Van den Bos al eerder aangaf, is ook hij van mening dat er op het komende WK geen plaats is verrassingen. Nederland is het immers aan zijn stand verplicht om zondag 9 november in een uitverkocht Ahoy' de wereldbeker in ontvangst te nemen.

"We moeten voorkomen dat we door onderschatting een wedstrijd verliezen. Tijdens het afgelopen EK in Barcelona stuntten de Tsjechen door in de halve finale onze belangrijkste concurrent België uit te schakelen. België dacht die pot wel eventjes te winnen en begon daarom de wedstrijd niet in hun sterkste opstelling. Toen ging het dus mooi mis. Ook wij hebben daarvan geleerd en zullen altijd met de sterkste acht starten."

Hoewel de grootste concurrenten (Taiwan, Tsjechië en België) de afgelopen jaren niet stil hebben gestaan in hun ontwikkeling, is volgens Voshart het niveauverschil met Nederland nog te groot om de titelverdediger komende week in gevaar te brengen. Onze nationale competitie is daarvoor veel te sterk. En ook het verschil in het aantal beoefenaars van de korfbalsport is volgens de international in het voordeel van Oranje.

"In Nederland spelen honderdduizend mensen korfbal. De bondscoach heeft dan ook de mogelijkheid om uit een veel breder bestand de juiste mensen te selecteren. België telt bijvoorbeeld slechts achtduizend korfballers. Dat verschil is natuurlijk veel te groot en onoverbrugbaar."

Toch ziet Voshart, eigenaar van een vakantiepark in Burgh- Haamstede waar de landen die deelnemen aan de voorronde van het WK momenteel verblijven, België wel als dé concurrent van het komende wereldkampioenschap. Volgens de Zeeuw zullen de Zuiderburen niet nog een keer de fout maken door een ploeg te onderschatten.

Voor Dennis Voshart betekent het komende WK in elk geval zijn laatste optreden als international. Hij zou dan ook het liefst in stijl afscheid nemen: met een derde wereldtitel op zak. "Ik heb twee maal eerder in een uitverkocht Ahoy' een finale gespeeld. Het ging toen weliswaar om het nationale kampioenschap, maar beide keren heb ik jammerlijk verloren. Het wordt tijd dat ik eens juichend die arena kan verlaten."